Ráj pro uši

Ne každý by si vybral francouzskou značku Bugatti. Řadí se do finančně náročnějších aut přesto je opravdu krásné.

Zakladatelem byl italský Ettore Bugatti, odtud tedy i název. Firma byla založena v roce 1909, kdy Molsheim ještě patřil do Německého císařství, ale v této době je firma ve vlastnictví německého Volkswagenu. Přesto je sídlo ve Francii.
auto bugatti

Historie není až tak obsáhlá. Vše začalo výrobou pěti letadel a deseti automobilů – Bugatti Type 13. Avšak nejúspěšnějším typem byl Bugatti Type 35. Po smrti Bugattiho se zdálo, že automobilka zanikne a to se také stalo. Avšak ji poté zakoupila již dříve zmíněná společnost – Volkswagen.

Od roku 1999 se vyrábí Bugatti Veyron, avšak sériová výroba toho auta postupně upadala. Do kurzu se dostal nový typ a to Bugatti Chiron.

 

Bugatti Veyron

Pojmenováno podle jeho závodníka Pierra Veyrona. Motor tohoto auta je zážehový a jeho objem může být až 8 litrů. Uvnitř má 16 válců, které jsou seskládané do písmene W. Délka auta činí 4 460 metrů, šířka skoro 2000 metrů a výška 1200 metrů. Objem nádrže je 100 litrů.

Nesmíme zapomenout na důležitou součást – chladiče. Veyron jich má 9. Tři chladiče motoru, tři mezichladiče, jeden pro olej poloosy, jeden pro motorový olej a jeden pro hydraulickou kapalinu pro zdvih zadního křídla. 

Přes jeho oblíbenost bylo vyrobeno 300 kusů, každý se prodával za 1 000 000 britských liber. Ale výroba stála několikrát víc, proto se jedná o jeden z nejztrátovějších projektů.

Ještě pár zajímavostí, kupříkladu maximální rychlost, kterou může Veyron dosáhnout je 407 kilometrů za hodinu. Z 0 na 100 dokáže zrychlit za 2,5 sekund a zastavit z 407 na 0 podle výrobce za 10 sekund.
palmy u vozu

Jeho nástupce Bugatti Chiron má motor sestaven na stejný princip, ale k 8 litrů objemu ještě nabízí 4 turbodmychadla. Délkou ani dalším jiným technickým parametrem se nijak neliší od svého předchůdce.

Auto je stavěno na maximální rychlost 420 kilometrů za hodinu, avšak konstruktéři se domnívají, že dokáže až neuvěřitelných 465 kilometrů za hodinu. Z bezpečnostních důvodů je stanoveno právě 420.

Z 0 na 100 tento vůz dokáže zrychlit za 2,4 sekund.

 

Bugatti není automobilka pro rodinné vozy a klidné dopravení do destinací. Jsou to závodní auta, s kterými vám při jízdě proudí tělem adrenalin. Jako zajímavost nakonec tedy bych ráda zmínila fakt, že společnost Lego se souvislostí s Bugatti Chironem postavila tento vůz v životní velikosti.

 


Posted in Nezařazené